Wir kochen afrikanisch

Wir kochen afrikanisch

ISBN 978-3-927620-75-9

Wir kochen afrikanisch

Afrikanische Kochrezepte von Afrikafreunden in Bayreuth

Edited by: Kazuko Winter. Illustrated by: Georgina Beier †.

1989
82 pp.
2nd completely revised edition, 36 illustrations, 1 map (indicating regions of origin of the recipes)
Text language(s): German
E-book
€ 19.80

The cooking recipes presented in this booklet have been collected by Kazuko Futamata-Winter, a Japanese anthropologist living and working in Bayreuth/Bavaria for many years. The small and extravagant illustrations have only little to do with the dishes. They have been designed by the late British artist Georgina Beier who – after long terms in Ibadan/Nigeria, Neuguinea and Bayreuth/Bavaria –  lived in Australia.

Presented Dishes

1. Marlies Abun-Nasr: Fleisch-Reis (Jollof Rice) – Nigeria
2. Georgina Beier: Geschmorte Lammkoteletts – Nigeria
3. Helga Buss: Hammelgulasch – Tunesien
4. Rhonda Cobham-Sander: Gedünsteter Stockfisch (Buljol) – Trinidad
5. Monné Djedji: Schweinefleisch-Reis (Riz gras) – Elfenbeinküste
6. Fanta Doumbia: Rindfleisch- und Okrasoße (Gan na) – Mali
7. Regina Elbnick: Maiskuchen – Ostafrika
8. Ellen Fries: Ingwer-Bananen – Togo
9. Angelika Hanisch: Sesambrot (Mkate wa ufuta) – Tansania
10. Joyce Hartung-Nisbet: Hühner-Curry – Kenia
11. Alex Johnson: Brat-Gulasch (Fry Soup) – Sierra Leone
12. Amadou Kane: Fisch-Reis (Thiebou Diene) – Mauretanien
13. Rosa Kohlheim: Geschmorte Meeresfrüchte – Nordafrika
14. Thomas Luma: Kürbiskerne-Suppe (Egusi Soup) – Kamerun
15. Florence Muranga: Bohnenpüree (Enva) – Uganda
16. Asma Mzee: Pilau à la Sansibar (Pilau ya Unguja) – Sansibar
17. Donald Ndolo: Krabben-Curry (Kamba) – Kenia
18. Rufus Ogundele: Spinat mit Räucherfisch (Sokoyokoto) – Nigeria
19. Ademola Onibonokuta: Putengulasch (Sokutu-yoyo) – Nigeria
20. Paola Riesz: Joghurt-Suppe – Nordafrika
21. Ingeburg Rösch: Bananenpfannkuchen – Tansania
22. Ulla Schild: Erdnuß-Huhn (Mafé au poulet) – Senegal
23. Rosi Schimanek: Schmorhuhn (Yassa au poulet) – Senegal
24. Isir Schlee: Fladen (Anjera) – Somalia
25. Lotte Schomerus-Gernböck: Grünes Gulasch (Romasava) – Madagaskar
26. Barbara Skowron: Petersilie mit Schweinefleisch – Kenia
27. Isabel Snail: Kürbisbrei (Umqa) – Südafrika
28. Lavin Snail: Innereiengulasch (Diretlo) – Südafrika
29. Anneliese Söllheim: Rindfleisch auf Spießchen – Ostafrika
30. Aina Pavolini Taylor: Bohnenfladen (Akara) – Nigeria
31. Richard Taylor: Fleischbällchen mit Iwa Soße – Westafrika
32. Claire Traoré: Sauerampfer mit Rindfleisch – Burkina Faso
33. Maria Wangemann: Chilli Soße – Ostafrika
34. Romana Weber: Fleisch mit Backpflaumen – Marokko
35. Christoph Winter: Fleisch mit Bananen (Nyama na Ndizi) – Tansania
36. Kazuko Winter: Fleischtütchen (Sambusa) – Ostafrika

German proverb (from Kazuko Futamata-Winter):

Hat man Essen, hat man Freunde — Hat man Freunde, kocht man gern.


Accompanying material:

Cross-reference:

© 2024 by Rüdiger Köppe Verlag – www.koeppe.de

Print